Usein kysyttyä yksityisryhmistä

1 ENTÄS JOS EI NAURATA? Naurujoogassa ei tokikaan tarvitse nauraa - niin halutessaan voi tapahtumiin aina ottaa etäisyyttä tai olla mukana "tekonauraen". Naurujoogaamaan tulon tarvitsee olla aina vapaaehtoista. Naurujoogassa kaikenlaiset naurut ovat ok, vakavuus on ok, hymyt ovat ok. Koska naurujoogassa nauraminen ei riipu ulkoisista tekijöistä eikä siihen tarvita huumorintajua tai esimerkiksi valmiiksi iloista mieltä, voi lähtökohtaisesti kuka tahansa nauraa niin valitessaan.

2 ENTÄS JOS ALKAA ITKETTÄMÄÄN? Joskus näin käykin ja eipä siinä sen kummempaa.

3 ENTÄS JOS EN SAA LOPETETUKSI NAURAMISTANI? Kyllä se siitä loppuu ajallaan. Joskus naurujoogassa "mopo karkaa käsistä" eikä nauramisesta tahdo tulla loppua määräajan puitteissa. Ei haittaa - naurujoogassahan saa aina nauraa. Yleensä naurut kuitenkin loppuvat ennen session päättymistä.

4 MINKÄ KOKOINEN RYHMÄN TULEE OLLA? Suosittelen vähintäin 7 hengen ryhmää. Isompi ryhmä antaa enemmän tukea yhteiselle nauramiselle. Ylärajaa koolle ei ole, kunhan tila riittää.

5 MILLAINEN TILA TARVITAAN? Tavallisessa naurujoogasessiossa tarvitaan vapaata lattia-alaa vähintäin noin 2 m2 osallistujaa kohden. Hyvä tila on siisti, lämmin, vedoton ja hyvin tuulettuva, ja lisäksi rauhallinen siten, etteivät ohikulkijat kurki ikkunoista taio ovista sisälle. Ja sellainen, että siellä voi pitää jonkin verran ääntä häiritsemättä muita.

Alle 15 hengen ryhmät naurujoogaavat sujuvasti ihan kotitiloissa.

6 VOIKO ULKONA NAURUJOOGATA? Ulkona on hauska naurujoogata, kunhan sää ja vaatetus ovat sopivat. Mikäli tarkoitus on naurujoogata ulkona, kannattaa säätiedotuksia seurata edeltäpäin ja tarvittaessa varautua myös mahdollisuudella sisätilan käyttöön.  

7 TARVITAANKO JOTAIN ERITYISVARUSTEITA TAI VAATETUSTA? Rento ja kevyen liikkumisen sekä lattialla alustoilla makoilun salliva asustus on hyvä naurujoogassa. Juhlapukeutuneenakin naurujooga onnistuu tilanteeseen ja pukeutumiseen sovellettuna.

Vettä tai muuta raikasta juotavaa on hyvä olla saatavilla.

Yli n. 35 hengen ryhmissä ohjaajalle tarvitaan yleensä äänenvahvistuslaitteet.

8 SOPIIKO KAIKEN IKÄISILLE? Sopii kaiken ilkäisille.

9 ONKO SYITÄ, ETTEI VOISI NAURUJOOGATA? Sydänvika (myös ohitusleikkaus), tuoreet leikkaushaavat vatsan alueella (alle 3 kk) tai tyrä sekä alkava raskaus ovat yleensä este naurujoogaamiselle.

10 VOIDAANKO NAURUJOOGATA JUHLAPUETTUINA? Kyllä voidaan, hieman soveltaen.

11 TULEEKO NAURUJOOGASSA HIKI? Yleensä naurujoogassa tulee lämmin, joskus voi tulla myös hiki. Kun halutaan, ettei tule hiki, esimerkiksi naurujoogattaessa juhlapukeutuneena, sessio tehdään riittävän rauhallisella tempolla. Ja tietenkin varmistetaan, että paikan ilmastointi tai tuuletus toimii kunnolla.

12 OLEN KUULLUT, ETTÄ NAURUJOOGASSA MAATAAN LATTIALLA, PITÄÄKÖ PAIKKANSA?  Kokonaisessa naurujoogasessiossa nauretaan yleenä sekä seisaaltaan, istuviltaan että makuultaan alustoilla lattialla. Joskus lattialla istuminen ja makuullaan olo jätetään kokonaan pois tai korvataan esimerkiksi tuoleilla istuen, näin esimerkiksi liikkumisrajoitteiden tai juhlapukeutumisen vuoksi.

13 ENTÄS JOS OLEN NIIN JÄYKKÄ ETTEN TAIVU ERILAISIIN JOOGA-ASENTOIHIN? Ei haittaa, naurujoogassa ei ensinkään taivuttauduta "jooga-asentoihin".