Usein kysyttyä naurujoogasta

1 ENTÄS JOS EI NAURATA? Naurujoogassa ei ole pakko nauraa. Naurujoogassa nauraminen on OK, vakavuus OK, kyyneleet OK, naurut ja itkun sekaisin OK, hymyt OK, innostus OK, epäilykset OK, röhönaurut OK, tekonaurut OK, hihitykset OK, jne... Naurujoogassa suhtaudutaan hyväksyvästi niin nauruihin kuin nauramattomuuksiin. Naurujoogassa nauraminen ei riipu ulkoisista tekijöistä, huumorintajusta tai esimerkiksi valmiiksi iloisesta mielestä vaan nauraminen aloitetaan harjoituksen omaisena. Harjoituksen omaisesti liikkeelle laitettu nauru sitten muuttuu spontaaniksi. Näin kuka tahansa voi naraa aina niin valitessaan.

2 VOINKO OSALLISTUA, KUN MINUA EI KOSKAAN NAURATA? Voit osallistua ja kokeilla kuinka käy, etukäteen sitä ei tiedä. Jotkut ovat sanoneet ennen sessiota: " Minä ainakaan en naura", ja sessiossa ovat sitten revenneet ihan hulvattomaan nauruun. Naurujoogassa nauraminen ei perustu huumorintajuun tai ulkoisiin syihin vaan nauru herätetään nauruharjoituksilla "kehollisena kokemuksena". Keho itsessään voi löytää naurun vaikka mieli epäilisi.

3 EN OLE NAURANUT VUOSIIN, MUTTA MUISTAN, ETTÄ JOSKUS NAUROIN PALJONKIN; VOISINKO TAAS LÖYTÄÄ NAURUNI JAURUJOOGAAMALLA? Voit hyvinkin löytää naurusi naurujoogaamalla, tästä on lukuisia esimerkkejä. Ei muuta kuin kokeilemaan!

4 ONKO OLEMASSA JOITAIN ESTEITÄ, ETTEI VOISI NAURUJOOGATA? Tyrä, sydänvika (myös ohitusleikkaus), tuoreet leikkaushaavat vatsan alueella tai alkava raskaus ovat yleensä este naurujoogaamiselle.

5 TUNTUU HULLULTA AJATELLA NAURAMISTA ILMAN SYYTÄ, JA VIELÄ RYHMÄSSÄ; TOIMIIKOHAN SE? Toimii! Nauramiselle ei tarvita ulkoista syytä, olemme vain oppineet ajattelemaan, että nauramisen tarvittaisiin esimerkiksi vitsi tai jokin koominen tapahtuma. Nauramiseen ei tarvita edes huumorintajua saati sitten hyvää oloa tai valmiiksi iloista mieltä. Hyvä olo ja iloinen mieli sekä huumorintajukin tulevat seurauksena nauramisesta.

6 EN TAIVU "JOOGA-ASENTOIHIN", VOINKO NAURUJOOGATA? Voit naurujoogata: naurujoogassa ei ensinkään taivuttauduta "jooga-asentoihin".